Cover Blog Creatief Corona

22 oktober 2020 - door Frida van Veenendaal

Actief en creatief in quarantaine

Hoewel we een paar maanden terug alweer lekker op terrasjes konden zitten en gezellig met vrienden op stap konden, zal dat er voorlopig weer even niet in zitten. Gelukkig zijn er genoeg dingen te doen vanuit huis om creatief te blijven! In deze blog zal je een aantal tips en tricks lezen om creatief en actief te blijven vanuit huis.

Creative notes sketches

1. Aantekeningen maken

Nu je thuis zit zal je veel meetings over skype, zoom of teams hebben. Uiteraard moet je dan veel aantekeningen maken zodat je het niet vergeet als iedereen heeft opgehangen. Maak deze aantekeningen levendiger met doodles! Het maken van kleine tekeningen bij je aantekeningen helpt met het onthouden, aangezien je actief bezig bent met het maken van de aantekeningen.

Als je toch bezig bent met aantekeningen maken, kijk eens om je heen. Wat kan je maken van de dingen die om je heen liggen? Ligt er een paperclip op je bureau? Kijk eens of je daar de voorletter van je naam mee kan maken!

2. Wandelen

Ja, deze heb je vast vaker voorbij zien komen. Toch is het een goede tip voor iedereen die nu uren achter haar laptop zit thuis. Want van je bureau, naar het koffiezetapparaat en de wasmand krijg je niet genoeg beweging binnen. Door een stuk te gaan wandelen verlaag je de kans op hartproblemen. Ook heeft het positieve effecten op je spieren en botten. Door te lang voorovergebogen achter je bureau te zitten raken je spieren verstijft. Wandelen is gunstig voor je kraakbeen, wat problemen met je gewrichten kan verhelpen.

Dus, heb je al je taken voor de dag afgerond, sluit dan lekker alles af en ga een blokje om. Zo heb je gelijk een afsluiter van je werkdag, een dosis frisse lucht en even lekker je benen strekken.


Ga je een stukje wandelen in de omgeving van Utrecht? ArtPub heeft een unieke route uitgestippeld die je langs de 10 mooiste muurschilderen en grafitti kunstwerken neemt van de Domstad! Route Artpub Graffiti Tour Utrecht

3. Opdrachten Pot

Wanneer je de tijd hebt weet je soms niet wat je wil doen. En als je wel weet wat je wilt doen, heb je de tijd niet. Maak een opdrachten pot! Schrijf op strookjes papier een aantal opdrachten die je in 15 minuten tot een half uur zou kunnen uitvoeren. Wanneer jij er de tijd voor hebt, trek je een strookje en voer je deze opdracht uit. Ook leuk om met je kids te doen! Hier een aantal voorbeeld opdrachten:

  • Kleur een kleurplaat
  • Plaats een Instagram post
  • Probeer Nijntje na te tekenen
  • Maak een tekening zonder je pen van het papier te halen
  • Probeer een nieuw recept
Opdrachten pot tip

4. Rare woorden

Wil je leren tekenen of oefenen met tekenen maar weet je niet waar je moet beginnen? Een simpele tip is naar buiten kijken en teken wat je ziet. Helaas kijk je met thuiswerken dan wel heel vaak naar de buren, wat een beetje raar wordt. Probeer eens deze leuke oefening. Verzin een woord met de eerste letter van je naam, bijvoorbeeld banaan bij Beau. Neem vervolgens de laatste letter van je achternaam en verzin hier een woord bij, zoals raam bij Visser. Nu heb je een nieuw woord, namelijk ‘banaan raam’. Probeer dit eens uit te tekenen of te schilderen?

5. Verhalen

Ben jij nog wel iemand die een woordenboek heeft liggen? Ga als een waaier door het boek heen en stop bij een willekeurige pagina. Doe vervolgens je ogen dicht en zet je wijsvinger ergens op de pagina neem. Kijk dan welk woord er voor en welk woord erna het willekeurige woord staat. Met deze twee woorden moet je een verhaaltje maken. Zet die creatieve knop maar aan!

Nog een mini tip: schrijf het op! Met elk nieuw verhaal kun je zien hoe je creatieve brein werkt en ontwikkeld. Maak er dan ook gelijk net als bij tip twee een doodle bij ;)

Online schilderen

6. Online Schilderen

Uiteraard vinden wij bij ArtPub het belangrijk dat jij creatief bezig bent! Niet alleen om je leven wat meer fleur te geven, maar ook omdat het goed voor je is. Veel mensen ervaren tegenwoordig namelijk stress en door creatieve dingen te ondernemen kunnen deze stresswaarden verlaagd worden. Het maakt niet uit of je denkt, “ah maar ik ben niet creatief, ik kan nog niet eens een cirkel tekenen”, want iedereen kan het leren! Daarom hebben we bij ArtPub een flink assortiment aan online schilderworkshops beschikbaar. Onze kunstenares Geraldine leert je stap voor stap hoe je tot een prachtig eind resultaat gaat komen. Check alle online workshops hier. Plan gezellig met je beste vriendin een avond uit in huis!

7. Routine

Het belangrijkste punt voor thuiswerken is het creëren van een routine. Het kost minder tijd om op je werk te komen, dat klopt. Het hebben van een routine is echter cruciaal om niet achter te vallen. Zorg dat je elke dag gewoon op dezelfde tijd opstaat en rond dezelfde tijd gaat lunchen. Het kan soms wat extra plannen kosten, maar het heeft ook effecten om je mentale gezondheid. Zo slaap je beter, ben je scherper door het voeren van dezelfde routine. Plus, wanneer we weer met z’n alle naar kantoor mogen, ben jij helemaal voorbereid!