Jackson pollock convergence famous paintings 1

11 juni 2019 - door Monique Pennings

Jackson Pollock; de expert in Action Painting

Je kent ze wel, de abstracte werken van de wereld beroemde kunstenaar Jackson Pollock. Jackson Pollock was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde. Hij staat bekend om zijn Action Painting schilderijen, waarbij hij schilderde zonder dat zijn kwast het doek raakt!

Wie is Jackson Pollock?

Jackson Pollock is geboren in Wyoming op 28 januari 1912 en maar 44 jaar oud geworden. Hij overleed in 1956. Na zijn opleiding aan de kunstacademie is hij naar New York verhuisd. Hier trouwde hij met zijn vrouw Lee en startte hij zijn eigen studio waar hij aan zijn kunst kon werken. Jackson schilderde in de stijl van het abstract expressionisme en is bekend geworden door zijn schilderijen te maken met action painting.

Pollock was een teruggetrokken en vluchtige persoonlijkheid. Hij worstelde met alcoholisme gedurende het grootste deel van zijn leven. In 1945 trouwde hij met de kunstenaar Lee Krasner, die een belangrijke invloed op zijn carrière en op zijn nalatenschap had. Zijn werk was o.a. zichtbaar in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York City en in The Tate in Londen.

Jackson Pollock

Action Painting

Jackson stond bekend om zijn techniek van gieten of spatten van vloeibare huishoudverf op een horizontaal oppervlak ('druppeltechniek'), waardoor hij zijn doeken vanuit alle hoeken kon bekijken en schilderen. Dit wordt ook wel 'action painting' genoemd, omdat hij de kracht van zijn hele lichaam gebruikte om te schilderen, vaak in een hectische dansstijl.

Jackson stond ook wel bekend als Jack the Dripper. Dripper is een engels woord voor druppelaar. Hij werd zo genoemd omdat hij z'n kwast nooit het doek liet raken. Hierdoor ontstonden er druppels op het doek.

Action Painting Jackson Pollock 6

Schilderen vanuit emotie!

Action painting (of abstract expressionisme) verschilt van andere kunststromingen. Action painters schilderen vanuit hun emoties. Ze vinden dat emoties meer geuit moesten worden in abstracte kunst. Het schilderij hoeft dus eigenlijk niet per se iets voor te stellen. Ook is action painting veel spontaner. In deze stijl schilder je wat er dat moment in je opkomt.

Action painters laten zien dat je je emotie niet met prachtige fantasiebeelden hoeft te laten zien. Op deze manier, zeggen ze, ligt hun werk veel dichter bij de natuur. Of je een goed schilderij maakt ligt dus helemaal aan de inspiratie die de kunstenaar op dat moment heeft. De meeste kunstenaars beginnen met de primaire kleuren en mengen ze op het doek zelf.

Workshop Action Painting

Het werk van Jackson Pollock

Hieronder nog wat beroemde werken van Jackson Pollock. Geïnspireerd?

Jackson Pollock Kunstwerk

Action Painting door Jackson Pollock

Schilderij-Workshop-Action-Painting

Wil je zelf ook een keer Action Painting ervaren?

Ga zelf actief aan de slag met verf! Klik hier voor meer info over een Workshop Action Painting

Live action painting nederland