Bob Ross painting

4 november 2020 - door Frida van Veenendaal

De Happy Paintings van Bob Ross

Of je hem nou in zijn tijd op tv hebt gezien of zijn rustgevende stem herkend, iedereen weet wie Bob Ross is. We konden jarenlang genieten van deze iconische man in de jaren 80 en 90. Tegenwoordig maken zijn schildervideo’s een enorme comeback bij ook het jongere publiek. Maar wie was Bob Ross nou eigenlijk?

Look around. Look at what we have. Beauty is everywhere, you only have to look to see it. – Bob Ross

Wie is Bob Ross?

Robert Norman Ross is geboren in Daytona Beach, Florida op 29 oktober in 1942. Hij heeft nooit zijn school afgemaakt en melde zich aan bij de U.S. Air Force. Tijdens zijn uitwisseling in Alaska ontdekte hij schilderen door een buitenservice hobby club. Bob was gelijk verkocht en wilde er snel meer over leren. Na zijn tijd in de luchtmacht ging hij terug naar school om meer over kunst te leren, waar hij zijn later iconische techniek wet on wet leerde.

Nadat hij zijn eigen technieken en krachten leerde kennen reisde Bob door Amerika om cursussen en workshops te geven. Dit sloeg enorm aan en in 1983 kreeg hij zijn eigen programma op de zender PBS om de hele wereld zijn technieken te leren. Met meer dan 400 afleveringen bracht Bob Ross creativiteit in elk huishouden. Hij geloofde er namelijk dat iedereen kon schilderen.

Op 4 juli 1995 namen we afscheid van Bob Ross. Hij overleed aan lymfeklierkanker op 52-jarige leeftijd. Een deel van zijn schilderijen werd geschonken aan verschillende televisie stations die zijn programma uitgezonden hadden en een deel is terecht gekomen in het Smithsonian American Art Museum.

The Joy of Painting op tv

In zijn tv workshops maakte hij zoals eerder genoemd de wet on wet techniek. Bob Ross maakte gebruik van olieverf, wat het mogelijk maakt om binnen 30 minuten een canvas vol te schilderen. Het was een kunst om dit binnen deze tijd te doen, als de aflevering namelijk langer zouden duren moest er een reclame onderbreking komen en dat wilde Bob het liefst vermijden. Met een simpele studio, een blauwe overhemd en zijn bekende kapsel maakte hij al snel een huishoud naar voor zichzelf. Wat hem zo bijzonder maakte is zijn stem. Ross was altijd kalm en stelde zijn publiek gerust. Het was bijna hypnotiserend! Zelf maakte hij natuurlijk ook wel eens een fout en dat was okay. Dan maakte hij er een extra boom of een vogel van.

Bob Ross painting
We don’t make mistakes, just happy little accidents. – Bob Ross

De legende van Bob Ross

Ook nog na zijn overlijden weet Bob Ross miljoenen aan te spreken. Dankzij de huidige online platformen kunnen nieuwe generaties ook genieten van de happy painter. Het YouTube kanaal van Bob Ross heeft al meer dan 4 miljoen abonnees waar je alle afleveringen van The Joy Of Painting kunt bekijken.

Ook het streaming platform Twitch speelde in op de vraag naar de happy painter. Voor zijn verjaardag in 2015 zond het platform een marathon van alle afleveringen Bob Ross zijn programma uit. Dit was een enorm succes met meer dan 5.6 miljoen kijkers. Sindsdien streamt Twitch elk jaar op 29 oktober (de verjaardag van Bob) een marathon uit van alle seizoenen.

Bob Ross in Nederland

Nederland was een van de eerste landen die tegelijk met de Verenigde Staten het programma The Joy Of Painting uitzond en nu heeft Nederland weer een primeur. Bob Ross zal namelijk zijn eerste solotentoonstelling krijgen in het Museum Voor Modern Realisme in Gorssel. Vanaf dit najaar is het mogelijk om een aantal van zijn beroemde landschappen en brieven van fans te bewonderen in het MORE museum.

Online bob ross