Schetsboek Vlinder

10 juli 2019 - door Max Kuivenhoven

10 Tips om je Schetsboek te vullen

Je hebt vast wel eens van schetsboeken gehoord. Dit zijn boeken waar mensen al hun creatieve uitspattingen in vastleggen, van mixed media tot aquarel. Ze experimenteren, oefenen nieuwe thema's en technieken of leggen al hun inspiratie vast. Ook wordt het gebruikt om kladjes te maken voor een illustratie of schilderij dat volledig wordt uitgewerkt. Kortom: Schetsen!

Waarom zou je een schetsboek beginnen (ook als je niet super creatief bent)?

Iedereen kan een schetsboek beginnen, ook als je jezelf niet super creatief vindt! Je schetsboek hoeft namelijk helemaal niet perfect te zijn. Een schetsboek is juist een plek waar je kunt experimenteren en fouten kunt maken. Je kan jezelf er in uitten en het gebruiken als een manier om je herinneringen te bewaren. Jij bent de baas en kunt hem vullen zoals je wilt!

Waar kan je een schetsboek vinden?

Er zijn twee manieren om aan een schetsboek te komen:

  1. Maak je eigen schetsboek! Dit klinkt veel moeilijker dan het is. Op YouTube staat een uitgebreide tutorial hoe je een eigen schetsboek maakt. Het voordeel van zelf maken is dat je zelf bepaalt wat voor papier er in je schetsboek komt en je dus ook papier kunt combineren. Dat is fijn als je met verschillende materialen werkt, maar hoeft natuurlijk niet.
  2. Koop je schetsboek. Het beste is om naar een echte kunstwinkel te gaan en daar advies te vragen over het beste papier voor jouw behoefte. Werk je bijvoorbeeld veel met aquarel? Dan heb je dikker aquarel papier nodig. Schets je het liefste de hele dag? Dan is tekenpapier meer voor jou. Of gebruik je misschien markers? Dan heb je papier nodig waar de inkt niet doordrukt naar de volgende pagina. Kijk ook naar het aantal pagina’s. Een boek met 80 pagina’s is voor de één een leuke uitdaging, terwijl de ander het super eng vind. Zoek dus goed naar een schetsboek dat bij jouw wensen past!

Heb je een beetje hulp nodig om te verzinnen hoe je, je schetsboek gaat vullen? Wij helpen je!

Schetsboek vullen

10 Tips om je schetsboek te vullen

1. Teken je omgeving

Ga ergens zitten en begin te tekenen. Dit kan bij je thuis zijn, maar ook buiten! Ga lekker in de tuin zitten met mooi weer of in een café waar je mensen kunt kijken. Dit kan een beetje eng zijn in het begin, maar hoe meer je oefent hoe beter je wordt!

2. Leuke gebeurtenissen

Je schetsboek kan ook een soort dagboek zijn, waar je naast creatieve dingen ook herinneringen bijhoudt. Dit kan in bullet journal style, maar ook door gewoon af en toe tickets en dergelijke in je schetsboek te plakken! Dit geeft een leuk effect en zorgt voor een beetje afwisseling in je schetsboek.

3. Travel journal

Ga je binnenkort op reis? Houdt een travel journal bij! Dit kan een apart schetsboekje zijn, maar je kan het ook in je normale schetsboek doen. Teken en omschrijf je omgeving en gebeurtenissen. Plak tickets en andere leuke dingen bij de tekeningen die je maakt. Een travel journal kan een superleuke manier zijn om je reis een blijvende herinnering te maken.

Fruit Schetsen

4. Maak iets dat je moeilijk vind

Wat is iets dat je echt niet goed kunt tekenen of maken? Maak dat! Veel mensen vinden het bijvoorbeeld heel moeilijk om handen en voeten te tekenen. Je schetsboek is de perfecte plek om deze moeilijke dingen te oefenen.

5. Probeer iets nieuws

Veel creatievelingen tekenen steeds hetzelfde in hun schetsboeken. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar af en toe is het leuk om je patroon te doorbreken. Wat zijn dingen die je nog niet hebt gemaakt? Wat in je omgeving heb je nog nooit getekend? Maak of teken dat! Dit brengt ons mooi naar het volgende punt:

6. Maak een creatieve bucketlist

Maak je wensenlijst. Deze bestaat uit onderwerpen die je altijd al hebt willen maken. Waar wil je meer van tekenen? Wat voor materialen wil je ooit nog een keer gebruiken? Maak een lijstje van al deze dingen en je zult altijd inspiratie hebben voor je volgende pagina.

Schetsboek menselijk lichaam

7. 100 dingen challenge

De 100 dingen challenge is een uitdaging om 100 dingen te creëren. Dit kan super groot zijn, zoals honderd individuele tekeningen van huizen, maar ook klein zoals een pagina vol met honderd rondjes! De bedoeling is om je te helpen oefenen. Ze zeggen namelijk altijd oefening baart kunst, en hoe oefen je beter dan door honderd keer iets te maken?

8. Gebruik een vast kleurenpalet

Spelen met kleur kan super veel inspiratie bij je naar boven brengen! Je kan dit op verschillende manieren doen, zoals:

  • Pak drie random kleuren uit je etui of verzameling verftubes en ga daarmee aan de slag.
  • Gebruik Coolors.co en laat je verrassen met een random kleurenpalet.
  • Laat anderen je kleurenpalet kiezen.

Op deze manier ga je op een leuke manier aan de slag met super veel verschillende kleuren!

9. Laat anderen beslissen wat jij tekent

Vraag aan familie of vrienden wat zij denken dat je moet tekenen. Je kan hier ook een thema aan vastknopen. Vraag bijvoorbeeld om een onderwerp dat te maken heeft met voedsel of een seizoen. Je kan alles vragen. Vaak komen je familie en vrienden met super leuke ideeën die je zelf nooit had bedacht!

Schetsboek Vlinder

10. De #drawthisinyourstyle challenge

De Draw This In Your Style challenge is een echte hype op instagram. Artiesten van over de hele wereld posten een tekening die jij in jouw style mag namaken. Super leuk, want vaak is de tekening heel anders dan jij normaal tekent. Klik hier om eens door de tag heen te gaan!

Bonus tip: Youtube staat vol met leuke en grappige kunst uitdagingen! Mochten de tips hierboven je niet inspireren, dan zal er daar zeker iets zijn dat je wel verder helpt!