Vrouwen-dag

16 november 2018 - door Ramon van Hilten

Internationale Vrouwendag: 5 vrouwen die ons inspireren!

Awura Abena – Creatief Ondernemerschap

De eerste topvrouw op onze lijst is Awura Abena. Na 5 jaar in de juridische sector te hebben gewerkt, waagde Awura zich aan de wereld van creatief ondernemerschap. In 2016 richtte zij het Creative Women Collective op. Het doel van dit collectief is om creatieve vrouwen kennis, hulpmiddelen en het netwerk te geven, zodat ze hun creatieve krachten kunnen maximaliseren, zowel online als offline.

Dankzij haar juridische en creatieve achtergrond is Awura een expert in het adviseren van mensen over de zakelijke aspecten van creativiteit. Daarnaast heeft ze samen met haar team tientallen evenementen en activiteiten met impact georganiseerd. Hiermee creëerde ze honderden nieuwe relaties, samenwerkingen en eerder onbereikbare creatieve (zakelijke) kansen voor meer dan 500 vrouwen!

Awura

Freke van Nimwegen – Voedselverspilling

Freke verdient een plekje op deze lijst vanwege haar passie voor duurzaamheid. Samen met drie collega’s van de Albert Heijn bracht ze in 2014 voedselverspilling in kaart door het oprichten van Instock. Dit is een restaurant dat gerechten maakt met producten die de supermarkten niet meer kunnen verkopen, maar nog wel goed te gebruiken zijn. Over de hele wereld wordt een derde van al het voedsel vaak onnodig weggegooid, wat slecht is voor het milieu. Het is Freke haar missie om dit tegen te gaan.

Naast dat Freke met Instock ernaar streeft om met het restaurant zelf voedselverspilling in de voedselketen tegen te gaan, wil ze mensen ook bewust maken van hun eigen impact. Dit doen ze al met het restaurant, toko en foodtrucks, maar ook neemt ze met Instock mensen online (in blogs en via social media) mee in haar missie. Daarnaast brachten ze vorig jaar het kookboek ‘Instock cooking’ op de markt: creatief koken met wat er op voorraad is. Instock ging alleen al in 2014 en 2015 meer dan 350.000 kg voedselverspilling tegen.

Freke

Chantal Janzen - Media

Deze musicalster, actrice, zangeres, presentatrice en moeder van vier (bijna vijf!) kinderen is in onze ogen een echte topvrouw. Zowel in het binnen- en buitenland veroverde deze BN’er de harten van haar kijkers met haar scherpe blik, vlotte babbel en goede gevoel voor humor.

Daarnaast richtte ze begin vorig jaar haar eigen mediamerk op, genaamd &C, met een maandelijks magazine, online platform, app en webwinkel. Het online platform is vooral gericht op vrouwen in de leeftijd van 18 tot 48 jaar en behandelt interessegebieden van mode & beauty tot lifestyle en human interest. Het online platform telt inmiddels meer dan 250.000 unieke bezoekers per maand!

Chantal

Anke Horstman – Technologie

In 2012 richtte Anke het online platform Techgirl op, de meest actieve en toonaangevende technologiesite voor vrouwen in Nederland. Dit als een reactie op alle technologie websites die voornamelijk op mannen zijn gericht. Met Techgirl streeft ze ernaar vrouwen te versterken op het gebied van technologie (kennis & vermaak). Niet voor niets was de eerste echte computerprogrammeur een vrouw! Techgirl.nl biedt een podium voor vrouwen die werkzaam zijn in de IT-sector of zich op een andere manier bezig houden met technologie.

Naast Techgirl, wordt Anke ook vaak gevraagd om voor andere bedrijven te schrijven. Met een groeiend aantal van 6000 unieke bezoekers per maand op techgirl.nl is Anke een echte technology influencer.

Anke

Katja Schuurman – Fair Trade

De spraakmakende BN’er Katja Schuurman heeft al meerdere succesvolle tv-programma’s op haar naam staan. Daarnaast schittert ze regelmatig als actrice en horen we haar nog graag zingen (Linda, Roos & Jessica forever!).

Katja is een showbizz talent, maar wij vinden Katja vooral inspirerend vanwege de fair trade organisatie die ze heeft opgericht. Na lange reizen door meerdere ontwikkelingslanden kreeg ze een missie: met eerlijke duurzame handel, ondernemerschap in de armste gebieden ter wereld stimuleren. In 2016 richtte zij de webwinkel Return to Sender op. Hiervoor bracht ze Nederlandse topdesigners samen met vakmensen uit ontwikkelingslanden. Samen creëerden zij een nieuwe designcollectie, die bestaat uit unieke producten met een bijzonder verhaal. De verkoop van meer dan 1.5 miljoen producten, zoals designer woonartikelen en accessoires voor dames, heeft al bijgedragen aan het creëren van ruim 7000 banen wereldwijd!

Katja

Wie inspireert jou?

Welke vrouwen inspireren jou? Wie verdient het ook om in het zonnetje gezet te worden? Vandaag is het moment!

Fijne Internationale Vrouwendag en tot de volgende blog!