- Homepage
- Inspiratie
- Lifestyle
- Internationale vrouwendag 2020: vijf top kunstenaressen van nu!
4 maart 2020 - door Erin Rippen
Internationale vrouwendag 2020: vijf top kunstenaressen van nu!
Op 8 maart is het Internationale vrouwendag. Dit is een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de positie van de vrouw.
Thema 2020: top 5 kunstenaressen van nu!
Voor deze gelegenheid hebben wij vijf vrouwelijke schilders uitgekozen uit de genomineerde kunstenaars van het jaar 2020. Jaarlijks wordt er door Stichting Kunstweek bekend gemaakt wie de kunstenaar van het jaar is.
#1 Annemieke Alberts
Annemieke heeft een lerarenopleiding Tekenen gestudeerd in Amsterdam. Ze brak door toen zij de juryprijs won bij de Zomerexpositie in 2011 in het GEM Den Haag.
Annemieke heeft een origineel onderwerp voor haar schilderijen. Ze schildert binnen- en buitenruimtes die in verbinding te lijken staan met andere ruimtes. Hiermee geeft zij de illusie dat zij de werkelijkheid anders ervaart dan anderen. Ze schildert deze ruimtes omdat ze fysieke- en mentale plekken interessant vindt waarbij de grenzen niet vastliggen en waarin niet alles is bepaald of is gepland. In haar schilderijen creëert zij ruimtes waarbij mensen kunnen ontsnappen aan een benauwd systeem van regels.
#2 Claudy Jongstra
Claudy is een kunstenares-textielontwerper. Zij heeft modevormgeving gestudeerd aan de HKU. In haar werk maakt zij altijd gebruik van vilt. Het vilt maakt zij zelf en bewerkt zij op allerlei manieren. Het vilt ziet er de ene keer ruig uit en de andere keer juist meer verfijnd. Haar werk wordt als primitief, dierlijk en magisch omschreven.
Eerst bewerkte ze het vilt met de hand, maar omdat ze nu een grote hoeveelheid aan opdrachten ontvangt, heeft ze machines voor het viltproces ontwikkeld. Haar werkwijze is tot op de dag van vandaag niet bekend.
#3 Gea Zwart
Gea heeft gestudeerd aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Zij is nu werkzaam als kunstenaar en als vormgever. Haar werk gaat over het levenscycli van de mens en hoe wij daarin bewegen. Het doel van haar kunst is om mensen te ontroeren en om voor verandering te zorgen. Haar werk bestaat uit meerdere lagen, daarmee symboliseert zij de lagen die mensen letterlijk of figuurlijk tegenkomen.
Ze maakt gebruik van verschillende schilderstechnieken op en naast elkaar. Zo maakt zij veel gebruik van assemblage. Assemblage is een techniek waarbij losse materialen en elementen worden samengevoegd en worden verwerkt tot een kunstwerk. Hiermee creëert zij extra lagen en meer diepte. Ondanks de vele lagen blijven haar schilderijen helder en transparant.
#4 Charlotte Schleiffert
Nadat Charlotte was afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch, heeft ze nog gestudeerd aan een post-academische opleiding Ateliers ‘63’ in Haarlem.
Charlotte staat internationaal bekend door haar expressieve tekeningen en schilderijen met felle kleuren, indrukwekkende formaten en experimenteel materiaalgebruik als nepbont en plakplastic. In haar kunst komen verschillende thema’s aanbod. De thema’s bevatten gendervraagstukken, intolerantie, macht, geweld, onderdrukking, armoede en ontheemding. Een element wat telkens weer terugkomt in haar werk zijn hybride wezens. Deze wezens voegen verschillende culturen, tijden en geslachten samen. Charlotte kiest hier bewust voor omdat zij een mix wil maken van tijden en locaties. Haar wezens zijn vaak ongelukkig en verlangen naar een andere wereld.
#5 Esther Tielemans
Esther is afgestudeerd aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in ’s Hertogenbosch.
In haar ruimtelijk werk speelt kleur een belangrijke rol. Esther heeft een grote omwenteling gemaakt in haar werk. Ze begon als landschapsschilder maar tegenwoordig maakt zij installaties in de vorm van filmische minimalistische landschappen. Haar werk wordt steeds abstracter. Ze maakt een eigen wereld van kleuren, vormen, glans en spiegelingen van haar panelen.
Wij wensen jullie een hele fijne internationale vrouwendag!