Heroimage

5 maart 2019 - door Monique Pennings

Internationale vrouwendag 2019: heldinnen!

8 maart 2019 is het Internationale Vrouwendag: een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de positie van de vrouw. Misschien denk je nu: in 2019? Is dat nog steeds nodig? Ja, dat is nog steeds héél hard nodig!

Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Van alle regeringsleiders op de wereld maar 5% vrouw is?
  • Van alle armen op de wereld 75% een vrouw is?
  • Vrouwen in Nederland gemiddeld 23% minder verdienen dan mannen?
  • Van de 150 leden van de Tweede Kamer in Nederland 38% vrouw is?
  • Vrouwen maar 10% verdienen van het wereldinkomen?

Thema 2019 Heldinnen; 5 heldinnen in de kunst!

Opvallende, onzichtbare, grote en kleine, jonge en oude, we kennen ze allemaal. Want in elke stad of in elk dorp zijn heldinnen te vinden.

Heldinnen die zich op uitzonderlijke wijze hebben ingezet voor de rechten van de vrouw, voor gelijkheid, voor hun medemens.

Daarom willen wij deze Internationale Vrouwendag vijf creatieve heldinnen in het zonnetje zetten!

#1 Frida Kahlo

De Mexicaanse Frida Kahlo is bekend geworden door haar schilderijen. In 1913 werd ze op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming aan haar rechterbeen. Naast de kinderverlamming heeft ze op haar 18e een heftig busongeluk gehad waardoor ze lang volledig in het gips in het ziekenhuis heeft gelegen met veel pijn. Hier besloot ze om te gaan schilderen. Ze hanteerde een naïeve volkskunststijl om vragen van identiteit, postkolonialisme, geslacht, klasse en ras in de Mexicaanse samenleving te onderzoeken. Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Ze schuwde de controverse niet: in een schilderij ter nagedachtenis aan de actrice Dorothy Hale beeldde ze het moment van haar zelfmoord zeer grafisch uit. Haar gewaagdheid inspireert ons dan ook enorm! Wat een heldin!

Fridakahlo

#2 Laura Brouwers / Cyarine

Onze tweede heldin is de Nederlandse Laura Brouwers. Laura is pas 23 jaar, maar nu al wereldberoemd. Ruim 1,5 miljoen volgers heeft de kunstenares onder de naam Cyarine op Instagram. Bijzonder, maar helemaal omdat haar omgeving haar jarenlang vertelde dat ze door haar autisme nooit een gewone baan zou kunnen krijgen. Laat staan wonen zonder begeleiding. Maar Laura is het levende bewijs dat doorzettingsvermogen je kan brengen waar je wil. Laura heeft nu haar eigen huisje en een eigen bedrijfje om van te leven.

Laurabrouwers

#3 en #4 Blond Amsterdam

Je kent ze vast al wel, de dames van Blond Amsterdam. Blond opende haar deuren in 2001 met een klein atelier alias winkeltje aan de Spuistraat. Op Valentijnsdag, en dat was geen toeval. Want eigenaressen Femque van Geffen en Janneke Dröge hebben een doel: zij willen mensen blij maken. Beiden hebben de kunstacademie doorlopen, beiden komen uit Brabant, samen hebben ze een klik en die heeft geleid tot Blond Amsterdam. Want ze zijn ook nog eens allebei blond. Alle illustraties ontwerpen Femque en Janneke zelf, tegenover elkaar aan tafel in hun atelier. Zij werken met liefde en heel veel plezier. Wereldwijd herken je inmiddels hun touch of Blond. De blozende, kleurrijke stijl. Met rake tekstjes. En altijd een twist. Aanvankelijk verschenen de illustraties alleen op serviezen. Inmiddels is Blond veel breder. Met vrolijke wenskaarten, schoolspullen, blikken, thee, schorten, pannenlappen, T-shirts, dekbedovertrekken en nog veel meer. Deze dames bewijzen dat vriendschap kan leiden tot een heel goedlopend bedrijf. Samen sta je sterker!

Blond

#5 Marina Abramović

Marina Abramović is een Servische kunstenares die zich bezighoudt met videokunst en performance. In het begin van haar carrière maakte ze vooral gebruik van geluidsexperimenten. Na verloop van tijd werden haar performances steeds heftiger. Zelfbeschadiging en uitputting zijn kenmerkend voor haar performances. Een andere performance, Rhythm 0, eindigde met Abramović die verwond werd door het publiek. Abramović: 'De meeste mensen ontwijken wat ze als bedreigend of onbekend ervaren. Door zulke dingen juist wél te doen stel je jezelf open voor nieuwe ervaringen. We hoopten met onze performances ons publiek ook door die opening te duwen.' 'The Artist is Present', een van haar meest bekende performances, die ongeveer drie maanden duurde, zat de kunstenaar gedurende de openingstijden van het MoMA in stilte op een stoel in het atrium van het museum. Bezoekers konden op een stoel tegenover Abramović plaatsnemen om haar in stilte recht in de ogen te kijken zo lang als zij zelf wilden. De moed die Abramović tijdens haar performances toont vinden wij ongelofelijk bijzonder. Daarom is Marina voor ons een echte heldin.

Marina

Wij wensen jullie een hele fijne internationale vrouwendag!