Depositphotos 25079575 Xl 2015

30 april 2019 - door Monique Pennings

Creativiteit in je drukke leven; waar haal je de tijd vandaan?

Ben jij ook zo druk met werk en heb je moeite met tijd vrij maken voor creatieve projecten? Je zou heel graag vaker creatief bezig willen zijn, maar andere dingen en verplichtingen staan je in de weg. Je lijkt nooit de tijd te vinden om nu eens ergens aan te kunnen beginnen.

Misschien heb je wel eens gehoord dat sommige creatievelingen erg vroeg opstaan en aan hun projecten werken voordat de rest van de dag begint. Net zoals ik zou je waarschijnlijk graag een vroege vogel willen worden om dat allemaal te doen, maar je blijft op de snooze-knop slaan.

Toch is er altijd een manier om tijd te maken voor de dingen die er het meest toe doen.

Kurt Vonnegut zei ooit dat het beoefenen van elke kunst - hoe slecht ook - de ziel laat groeien. "Doe het," adviseerde hij wijselijk.

Creatieve lunch

Zit je op kantoor en heb je bijvoorbeeld een keer niet zo veel zin om te eten, of je wilt gewoon een keer buiten het kantoor lunchen, ga dan bijvoorbeeld tijdens je lunchpauze naar het dichtstbijzijnde park met je fotocamera om daar op zoek te gaan naar mooie dingen die jou inspireren. Door dit te doen ben je actief je creativiteit aan het stimuleren en zal je merken dat je ook tijdens werk een stuk productiever bent. Het is belangrijk dat je pauze's benut met dingen waar jij gelukkig van wordt.

Is fotografie niet helemaal jouw ding en hou jij meer van schrijven of schetsen? Neem je (schets) boek mee naar buiten en gebruik de lunchpauze om je ideeën op papier te zetten of een stuk mooie natuur of architectuur na te tekenen. Creatief bezig zijn hoeft geen uren in beslag te nemen, en kan in zoiets simpels als je lunchpauze al onderdeel worden van je dagelijkse routine.

Depositphotos 238128434 S 2019

Spelletjes met collega's

Het klinkt misschien gek, maar studies tonen aan dat het hebben van een goede balans tussen werk en spel zorgt voor lagere stressniveaus en de vorming van nieuwe creatieve ideeën mogelijk maakt. Reis dagelijks even terug naar je kindertijd en speel een spel met een collega. Spelletjes verzinnen en spelen wakkeren je creativiteit aan en laten je zo ook tijdens werktijd ontspannen.

Maak lijstjes

Om überhaupt tot ruimte in je hoofd te komen, is het belangrijk alles in kaart te brengen waar je je op creatief vlak mee bezig wilt houden. Benoem het dus en probeer een verdeling over de week te maken. Op deze wijze maak je ruimte in je hoofd.

Het geeft veel voordelen als je een gedeelte van je rooster vrijlaat voor je hobby. Op deze manier kan je gemakkelijker een verzoek of afspraak weigeren. Je hebt je prioriteiten scherp en het voorkomt dat je je vrije tijd weer uitstelt onder het motto ‘’ ik prop het er later wel tussen ‘’. Wanneer je dit blok vrij roostert is aan jou. Werk jij het best vroeg in de ochtend, direct na werk or ’s avonds laat? Luister naar je lichaam en vind een routine die het best werkt voor jou.

Aan het begin van elke week zou je kunnen opmerken dat je geen lege ruimte in je agenda hebt. Als je echter een paar weken vooruit kijkt, is er waarschijnlijk een behoorlijk stuk ongeplande tijd. Blokkeer daarom van te voren een aantal volledige dagen of middagen voor je hobby.

Depositphotos 32580959 S 2019

Ik wil wel, maar ik weet niet wat

Zit je zo in de sleur van het werk en weet je niet waar je moet beginnen met creatief aan de slag gaan? Vind je medium en laat je inspireren. Voordat je een project gaat kiezen om aan te werken, helpt het om de opties met een open geest te verkennen. Duik in een grote stapel kunst-, ambachts- en designboeken/bladen, blader door de DIY woon-sectie van tijdschriften, bezoek de bibliotheek of een goedgevulde boekhandel en kijk wat je opvalt. Heb je ooit geleerd te breien of naaien, maar heb je er later niks meer mee gedaan? Pak dat bijvoorbeeld weer eens op,- of probeer juist iets heel nieuws.

Hier zijn een paar ideeën om je creativiteit te laten stromen:

- Naald en draad werk: breien, haken, borduren, naaldvilten, naaien, quilten

- Verf, collage, mixed-media, papierkunst

- Meubels pimpen

- Decoratieve verftechnieken

- Houtbewerking en bouwen

Richt je werkplek goed in. Zodra je hebt vastgesteld waar jij op wil gaan focussen, is het tijd om ook je werkplek in te richten. We dromen allemaal wel eens weg bij die geweldige foto's van droomstudio's en ateliers, maar de waarheid is dat je geen enorme ruimte of nieuw meubilair nodig hebt om aan de slag te gaan. Werk met de ruimte die je beschikbaar hebt en gebruik meubels die je al hebt. \

Dan komt het moment om te kiezen waar je het eerst aan werkt. Kies iets dat je aandacht trekt- iets dat inspirerend is maar ook goed te doen lijkt. Als je realistisch bent over je vaardigheden, zul je betere resultaten behalen.

Succes! We zijn benieuwd naar jullie resultaten. Deel ze op Instagram of facebook met #creatief en #artpubnl.

Depositphotos 52461507 S 2019