8Grappigefeitjes

16 mei 2019 - door Max Kuivenhoven

8 verrassende en leuke feitjes over kunst

De kunstwereld is vaak zeer serieus, vol met getalenteerde mensen die hun kijk op de wereld geven. Maar, wist je dat kunst en de mensen achter kunst ook heel leuk of zelfs grappig kunnen zijn? Wij hebben hier 8 verrassende, leuke weetjes over kunst. Welke zijn bij jou al bekend?

1. Kunst was een olympisch evenement

Tussen 1912 en 1948 kon je als kunstenaar meedoen aan de olympische spelen met een kunstwerk geïnspireerd door sport! De oprichter van de olympische spelen - Baron Pierre de Coubertin - vond dat een echte olympiër zowel een geweldige sporter als kunstenaar kon zijn. Medailles werden uitgegeven voor verschillende door sport geïnspireerde werken in categorieën als architectuur, muziek, schilderkunsten, beeldhouwen en literatuur.

Olympics

2. De Mona Lisa werd pas bekend toen het schilderij werd gestolen

In 1911 stal Vincenzo Peruggia, een medewerker van het Louvre, de Mona Lisa zo uit het museum. Dat klinkt misschien gek, maar in die tijd was het schilderij helemaal niet bekend! De lege plek waar het schilderij had gehangen trok zelfs meer bezoekers dan het schilderij zelf. Het werd een flink media schandaal en de politie ondervroeg zelfs Pablo Picasso tijdens het onderzoek. Pas twee jaar later kreeg het Louvre het schilderij terug, toen Vincenzo het probeerde te verkopen. Hierna was de naam van het schilderij definitief gevestigd.

Monalisa

3. De hoofden van Romeinse beelden konden vervangen worden

Wist je dat de hoofden van Romeinse beelden vervangen konden worden? Op deze manier kon een hoofd snel en goedkoop vervangen worden, wanneer er een nieuwe keizer aan de macht kwam! Slim hè?

Detachableheads

4. Maar één persoon op de hele wereld mag de zwartste zwarte verf gebruiken (maar er is hoop voor ons normale mensen!)

Vanta Black is het zwartste zwart op de wereld en absorbeert wel 99,96% van het licht dat erop schijnt. Dat betekent dat het zo zwart is dat het bijna niet te zien is! Van dit zwart is ook een verf gemaakt die maar door één man op aarde gebruikt mag worden: Anish Kapoor, een Britse beeldhouwer. Hij is de enige persoon op aarde met een licentie voor deze verf. Veel mensen in de kunstwereld waren hier niet heel blij mee, waaronder Stuart Semple, een Britse kunstenaar die zijn eigen verf maakt. Hij maakte PINK, het meeste roze roze op aarde (en verbood Anish Kapoor deze te kopen!) en zijn eigen bijna zwartste zwart - BLACK 2.0. Zo kan iedereen met het (bijna) zwartste zwart op aarde verven!

Anishkapur

5. De lucht in het beroemde schilderij The Scream van Evard Munch was waarschijnlijk echt zo rood

Je kent het vast wel, The Scream (of de Schreeuw in het Nederlands) waar een man schreeuwend tegen een rode lucht aan staat. Lange tijd werd gedacht dat het hele schilderij uit Edvard’s fantasie kwam, maar onderzoek heeft aangetoond dat de lucht waarschijnlijk echt rood was! De verklaring is een vulkaanuitbarsting in Indonesië die zo heftig was dat hij de zonsondergang over de hele wereld rood maakte.

Scream

6. Paars was ooit één van de duurste kleuren ter wereld

Ooit werd paarse verf van schelpen gemaakt. Voor een pond paars pigment moesten wel 4 miljoen schelpen worden vermalen. Hierdoor was de kleur zo duur dat het alleen gebruikt werd voor schilderijen van keizers en koningen, en zelfs dan alleen voor kleine details zoals de rand van gewaden.

Paint

7. Bij deze Banksy muurschildering kreeg je er een gratis huis bij

In Bristol had een koppel veel moeite met het verkopen van hun huis vanwege een enorme muurschildering op de zijkant van het gebouw. Tot ze besloten de muurschildering zelf te verkopen! Dit was namelijk een vroeg werk van Banksy, een bekende graffiti kunstenaar. De opbrengst van deze muurschildering werd geschat op £200.000 (ongeveer €235.000,-). Ruim twee keer zoveel als het eigenlijke huis waard was!

Banksy

8. Het oudste kunstwerk van een persoon komt waarschijnlijk uit 230.000 v.C.

De Venus van Berekhat Ram is een beeldje van een vrouw waarvan mensen schatten dat ze ongeveer 230.000 jaar oud is. Dat betekent dat het beeldje waarschijnlijk gemaakt is door de voorgangers van de homo sapiens. Maar, de archeologische wereld is niet zeker of het beeldje wel echt een beeldje is. Ondanks microscopisch onderzoek kunnen wetenschappers niet aanduiden of het beeldje niet gewoon een steen is. Als dit niet zo is, dan is de Venus van Hohle Fels het oudste beeldje van een vrouw. Deze is uit 40.000 v.C.

Weet jij nog een leuk feitje over de kunst? Vertel het ons op Facebook!

Venusen