Graffiti

7 februari 2020 - door Emma Pourquie

10 bekende graffiti kunstenaars

Je hebt de grote letters, illustraties en heldere kleuren natuurlijk weleens gezien. Op muren, palen, treinwagons en vast nog wel meer plekken. Je hebt er misschien zelfs verschillende namen voor gehoord. Graffiti. Straatkunst. Vandalisme. Tagging. Maar wanneer en waar begon het? Wie is ermee begonnen? Waarom is het daar? En wie maken deze kunstwerken?

Wat is graffiti?

Graffiti is een verzamelnaam voor afbeeldingen of teksten die op straat of op een andere plaats met verf zijn aangebracht. Het Italiaanse woord graffiti betekent ‘’ingekraste tekeningen’’ en is de meervoudsvorm van het woord graffito.

Wist je dat?

Je het woord graffiti uitspreekt als ‘graf-fi-ti' (met de klemtoon op de tweede lettergreep). Veel mensen denken dat het uitgesproken moet worden als ‘gref-fi-ti', wat bijna klinkt als gravity (zwaartekracht). Dit klopt dus niet en wordt ook niet gewaardeerd in de graffiti wereld.

Graffiti kunst

De geschiedenis van graffiti

De eerste tekeningen op muren verschenen duizenden jaren geleden in grotten. Het werd vroeger meestal bedoeld om te laten zien dat men ergens was geweest. In de prehistorie maakten de jagers al grottekeningen van dieren. Later schreven de oude Romeinen en Grieken hun namen en protestgedichten op gebouwen.

Moderne graffiti lijkt te zijn verschenen in Philadelphia in de vroege jaren zestig. De nieuwe kunstvorm begon echt tot leven te komen in de jaren zeventig, jeugdbendes begonnen tags achter te laten op gebouwen door heel de stad. Dit deden ze ook om hun territorium te markeren. Ze noemden wat ze deden toen ‘schrijven’, de term ‘graffiti’ werd voor het eerst gebruikt door The New York Times en de romanschrijver Norman Mailer.

Graffiti vroeger en nu

Graffiti werd dus vroeger vooral gebruikt om te laten zien dat mensen ergens waren geweest. Het wordt nu soms gezien als vandalisme maar ook grotendeels als kunst.

Graffiti oud

Welke soorten graffiti zijn er? 

Er zijn door de jaren heen verschillende soorten graffiti ontstaan en verschenen. Dit zijn er een aantal.

De Tag

Dit is een naam, korte tekst of kleine afbeelding. Vaak gebruiken graffitikunstenaars dit om te laten zien dat het gemaakte kunstwerk van hun is. Eigenlijk is het een soort handtekening.

Tag
Throwup

Throw up

Een throw up is een grote uitgewerkte tag, waarbij 1 of 2 kleuren worden gebruikt. De throw up wordt gezien als de eenvoudigste graffiti tekening.

Piece

Een piece is een graffiti-schildering, dit is één van de grootste vormen van graffiti. Een piece kan wel een hele muur bedekken en bestaat meestal uit veel verschillende kleuren.

Piece
Doodle

Doodling

Dit zijn vaak krabbels en kleine tekeningen op schoolbanken en dergelijke.

Latrinalia

Namen, grappen of beledigingen in publieke toiletten.

Latrinalia
Gang graffiti

Gang graffiti

Dit zijn markeringen van bendes (gangs), geplaatst aan de randen van het gebied van die bende, bijvoorbeeld in geheimtaal of omgekeerd geschreven woorden.

Politieke Murals

Dit zijn afbeeldingen en teksten op muren die politieke gebeurtenissen en boodschappen uitbeelden.

Mural

Zelf een Graffiti tag maken

Graffiti staat vooral bekend om zijn tags op openbare plekken, en soms brengt dit groot risico met zich mee voor de graffiti artiesten. Bij ons kan je geheel risicoloos een graffiti tag maken op canvas in onze Workshop Graffiti Tag op Canvas.

Graffiti eigentag

Bekende graffitikunstenaars

1. Banksy

Nationaliteit: Engels

Geboren: 1974

Banksy is een anonieme Engelse graffitikunstenaar en werd rond 1974 geboren in Engeland. De identiteit van Banksy is na al deze jaren nog steeds niet helemaal bekent. Hij begon zijn carrière in de jaren 1990 in de underground scene van Bristol, waar ook andere bekende figuren opkwamen, waaronder Robert Del Naja, oprichter van de band Massive Attack. Banksy's werken van politiek en sociaal commentaar zijn te zien op straten, muren en bruggen van steden over de hele wereld. Hij heeft een aantal van de bekendste graffiti ooit gemaakt, waaronder Flower Thrower, The Mild Mild West en Balloon Girl.

Balloon Girl werd gerangschikt als het favoriete kunstwerk in het Verenigd Koninkrijk in een Samsung-poll in 2017. De boodschap van dit kunstwerk is simpel en universeel: een kind verliest haar hoop en onschuld, maar tegelijkertijd zijn deze idealen nog voor ons allemaal binnen handbereik. Zoals Banksy zelf schilderde bij dit kunstwerk: “There is Always Hope”.

De populariteit van Banksy heeft geleid tot erkenning van vele andere belangrijke kunstenaars op het gebied van graffitikunst. Hij werd bekroond met de persoon van het jaar bij de Webby Awards 2014. Banksy is de beroemdste graffitikunstenaar en hij heeft zonder twijfel de grootste bijdrage geleverd aan het populair maken van straatkunst.

Balloongirl

2. David Choe

Nationaliteit: Amerikaans

Geboren: 1976

David Choe, geboren bij Koreaanse immigranten in de VS, begon zijn graffiti-carrière in Los Angeles. Choe is een creatieve rebel en staat bekend om zijn gedurfde en rauwe beelden en hij noemt zijn stijl vies. Hij portretteert vaak expliciete scènes van seksuele aard en onderzoekt de thema's verlangen, degradatie en verhoging in veel van zijn werken.

In 2005 werd Choe gevraagd om muurschilderingen te schilderen in het interieur van Facebook's eerste Silicon Valley-kantoor. Hij schilderde grafische, expliciete en seksuele muurschilderingen en slechts twee jaar later vroeg Facebook-CEO Mark Zuckerberg hem om muurschilderingen te schilderen voor hun volgende kantoor. Choe koos ervoor om bedrijfsaandelen te ontvangen in plaats van contante betaling voor de originele Facebook-muurschilderingen. De waarde van zijn aandelen stegen tot ongeveer $ 200 miljoen in 2012.

Davidchoe

3. Eduardo Kobra

Nationaliteit: Braziliaans

Geboren: 1976

Eduardo Kobra is een bekende straatkunstenaar en komt uit Brazilië. Hij ontdekte zijn passie voor straatkunst in zijn tienerjaren en werd bekend in de jaren negentig.

Hij staat vooral bekend om zijn massieve, felgekleurde muurschilderingen doordrenkt met gewaagde lijnen. Zijn beroemdste werken omvatten portretten van iconische figuren in de geschiedenis. Hij gebruikt zijn straatkunst ook om uitspraken te doen tegen vervuiling, opwarming van de aarde, vernietiging van bossen en oorlog.

Vóór de Olympische Spelen in Rio in 2016 maakte Kobra een muurschildering van bijna 3.000 vierkante meter aan de Olympic Boulevard, die het certificaat ontving van het Guinness World Records Book voor 's werelds grootste graffitikunst.

Eduardokobra

4. Blek le Rat

Nationaliteit: Frans

Geboren: 1952

Blek le rat (Xavier Prou) behoort tot 1 van de eerste graffitikunstenaars. Hij begon zijn artistieke carrière in 1981 door stencils van ratten te schilderen.

Blek le Rat was de eerste die pre-stenciled posters en afbeeldingen gebruikte om graffiti te maken. Hierdoor kon hij de verf snel aanbrengen omdat hij niet te lang op straat wilde blijven vanwege de angst om gevangen te worden. Dit werd later een zeer populaire techniek onder straatartiesten en daarom staat Blek le Rat bekend als de "vader van stencilgraffiti".

Met een carrière van meer dan drie en een half decennia is Blek le Rat een van de meest invloedrijke en gerespecteerde graffiti kunstenaar ter wereld. Hij heeft een generatie kunstenaars geïnspireerd, waaronder Banksy, die zei dat "elke keer dat ik denk dat ik iets origineels heb geschilderd, ik erachter kom dat Blek le Rat het ook heeft gedaan, slechts twintig jaar eerder."

Blek le rat London

5. Os Gemeos

Nationaliteit: Braziliaans

Geboren: 1974

Otavio Pandolfo en Gustavo Pandolfijn zijn een tweeling en werken samen als kunstduo.

Os Gemeos is een Portugees woord dat 'de tweeling' betekent. Het duo, gevestigd in São Paulo, Brazilië, begon hun graffiti carrière in 1987. Ze werden geleidelijk een grote invloed op de lokale kunstscène en hielpen vervolgens de graffitistijl van Brazilië te definiëren. Tegenwoordig zijn ze internationaal bekend met hun werk dat op straat en in galerijen over de hele wereld verschijnt.

Os Gemeos werd aanvankelijk beïnvloed door de Amerikaanse hiphopcultuur, maar na verloop van tijd brachten ze Braziliaanse culturele elementen in hun graffiti. Hun werk omvat gecompliceerde muurschilderingen, familieportretten en commentaar op de sociale en politieke omstandigheden in Sao Paulo.

Thegiantofboston

6. Vhils

Nationaliteit: Portugees

Geboren: 1987

Vhils (Alexandre Manuel Dias Farto) is een Portugese graffitikunstenaar.

Farto begon op 10-jarige leeftijd met graffiti. Op 13-jarige leeftijd begon hij de voorstedelijke spoorlijnen van Lissabon te bespuiten met graffiti. Daarna breidde hij zich uit tot treinlijnen buiten Lissabon, voorbij Portugal, en uiteindelijk in heel Europa.

Vhils gebruikt niet alleen verf en andere veel voorkomende street art-materialen om graffiti te maken, maar gebruikt ook beitels, hamers, boren, etszuur, bleekmiddel en andere hulpmiddelen om zijn beelden uit de muren te snijden. Hij staat vooral bekend om reliëfportretten die op muren zijn uitgehouwen en zijn gemaakt door een methode met onder meer boren en gecontroleerde explosies. Hij toont meestal gewone burgers.

Vhils is jong in vergelijking met andere grote namen in street art, maar hij wordt al beschouwd als een van de meest bekwame en innovatieve graffitikunstenaars ter wereld. Zijn werken worden beschreven als poëtisch, complex en ambitieus.

Vhils

7. Lady Pink

Nationaliteit: Ecuadoriaans

Geboren: 1964

Lady Pink is de tagnaam van Sandra Fabara die werd geboren in Ambato, Ecuador. Ze migreerde naar de VS toen ze zeven was en groeide op in New York City. Ze begon haar graffiti-carrière op 15-jarige leeftijd met het schilderen van metrotreinen.

Fabara heeft haar carrière gericht op het versterken van vrouwen. Ze gebruikt graffiti en muurschilderingen om te vechten voor gelijkheid, gerechtigheid en de rechten van vrouwen. Ze is ook een bekende kunstenaar op canvasbasis en haar schilderijen zijn opgenomen in belangrijke collecties.

Lady Pink was een van de eerste vrouwen die betrokken raakte bij de graffiticultuur en daarom staat ze bekend als de "first lady of graffiti". Ze is nu een graffitilegende en heeft veel vrouwen geïnspireerd om zich bij het veld aan te sluiten.

Ladypink

8. Seen UA

Nationaliteit: Amerikaans

Geboren: 1961

Richard 'Richie' Mirando, bekend als Seen UA, begon voor het eerst te schilderen op New York City Subway-systeem in 1973, op 12-jarige leeftijd.

Samen met zijn crew, United Artists (UA), kreeg Seen snel de reputatie voor het produceren van volledig- kleurafval op hele auto's. Hij was een van de meest gerenommeerde graffitikunstenaars toen graffiti als kunst nog in de kinderschoenen stond.

Seen is het best bekend om zijn illustraties met striphelden en tv-tekenfilms. Hij is een van de beroemdste graffitikunstenaars ter wereld en wordt vanwege zijn bijdrage aan de beweging vaak de Godfather of Graffiti genoemd.

Seen ua

9. BLU

Nationaliteit: Italiaans

Blu is de tagnaam van een Italiaanse graffitikunstenaar die zijn echte identiteit verbergt. Hij werd beroemd in 1999 door het schilderen van een reeks illegale graffiti in het historische centrum en de buitenwijken van Bologna in Italië.

Na aanvankelijk spuitverf te hebben gebruikt, ontwikkelde Blu zijn eigen karakteristieke stijl van het gebruik van huisverf waarmee hij grotere muurschilderingen kon schilderen en een sterkere intensiteit aan zijn werken kon geven.

Blu staat bekend om werken die een belangrijke politieke of sociale boodschap overbrengen, zoals zijn muurschilderingen tegen globalisering en kapitalisme. Hij is een van de meest actieve graffitikunstenaars en zijn enorme muurschilderingen zijn over de hele wereld te zien.

Blu

10. Lee Quiñones

Nationaliteit: Puerto Ricaan

Geboren: 1964

De New York City Subway-graffitibeweging die plaatsvond in de jaren zeventig en tachtig, had een enorme lokale, landelijke en internationale impact op de erkenning van graffiti als een kunstvorm.

George Lee Quinones was een van de innovators van de street-art beweging van New York en wordt door velen beschouwd als de meest invloedrijke graffitikunstenaar die uit die tijd is voortgekomen.

Hij begon graffiti te schilderen op metro's in 1974 en bereikte binnen een paar jaar een legendarische status in dit nieuwe veld. Quinones liet vaak poëtische boodschappen achter op zijn kunstwerken zoals "Graffiti is kunst en als kunst een misdaad is, God, vergeef me alstublieft". Hij creëerde destijds een aantal van de meest bewonderde graffitistukken, maar helaas is veel van zijn beste werk voor altijd verloren.

Quinones was een van de eerste kunstenaars die overstapte van graffiti naar schilderijen op canvasbasis. Tegenwoordig is hij een gevestigde kunstenaar met zijn schilderijen gehuisvest in permanente collecties van musea.

Lee Quiñones

Rosalie de Graaf

Nog een bekende kunstenaar is Rosalie!

Rosalie reist de hele wereld rond om haar graffiti talenten ten toon te stellen aan verschillende culturen en mensen. Haar unieke graffiti talent is niet onopgemerkt gebleven. Grote bedrijven als RTL en Tele 2 hebben Rosalie een podium gegeven.

Rosalie heeft sinds jongs af aan al passie voor het vak. Naast graffiti specialiseert de jonge kunstenaar ook in schilderen en digitale kunst.

Rosalie geeft ook graffiti workshops bij ArtPub en weet jou de fijne kneepjes van het graffiti vak bij te brengen.

Roos9

Materialen voor graffiti

Graffitikunstenaars gebruiken de afgelopen jaren steeds meer verschillende materialen en expressies. Stickers, posters, stencils, airbrush, krijt op oliebasis, alle soorten verf en zelfs beeldhouwkunst wordt gebruikt. De meeste kunstenaars zijn verder gegaan dan alleen op de spraycan te vertrouwen.

Graffiti verf

Maak een eigen muurschildering

Word graffiti artiest voor een dag! Spuit jullie favoriete quote, eigen tag of naam op de muur bij onze workshop maak een muurschildering. Een muurschildering is meer dan alleen verf op een muur, het is een communicatietool, een boodschap. Ideaal voor die saaie lege muur op kantoor!

Muurschildering

Hoe begin je met graffiti?

  1. Als je wil beginnen met graffiti is het handig om te beginnen in een schetsboek. Hier kan je veel in uitproberen en ontdekken wat voor stijl jij leuk vindt. Je kan bijvoorbeeld beginnen met je eigen tag maken of een leuke quote.
  2. Bedenk een alias voor jezelf, zorg wel dat deze origineel en interessant is.
  3. Kijk veel op internet of in steden naar graffiti van andere mensen. Zo doe je inspiratie op en krijg je zelf misschien ook wel een idee van wat jij zou willen maken. Maar kopieer niet precies het werk van andere mensen.
  4. Ontwikkel je eigen stijl, begin simpel en uiteindelijk zul je merken dat het steeds beter gaat.
  5. Je kunt ook een graffiti cursus of workshop gaan doen, zo leer je al snel de basics!
  6. Na een tijdje oefenen en schetsen, kan je een aantal permanente markers kopen en beginnen met taggen.
  7. Ontmoet andere mensen die net zijn begonnen met graffiti of juist al een stuk langer bezig ben. Van andere kan je altijd nog meer leren en inspiratie opdoen.
  8. Ben je zo ver om nu echt de spuitbus te gaan gebruiken? Wij hebben een tip voor je over de spuitbus. Het is belangrijk dat je de spuitbus rechtop houdt. In de spuitbus zit namelijk een rietje, door dit rietje wordt de spuitverf uit de can geleidt. Als je de spuitbus toch af en toe horizontaal moet gebruiken, merk je dat er op een gegeven moment geen verf meer uitkomt. Om er weer verf uit te kunnen krijgen moet je het blik even schudden en verticaal spuiten, het rietje kan zich dan weer vullen.
Kunstenaar graffiti

Boek een Graffiti Artiest

Werk samen met een van de artiesten om jouw graffiti idee realiteit te maken. Je kunt het zo gek niet bedenken: Graffiti muurschildering thuis, autoschildering, reclame schilderingen, of een op maakt gemaakt schilderij.

De creativiteit van onze artiesten is onbegrensd. Hun talent ligt niet alleen in het maken van graffiti projecten, maar zij kunnen als geen ander jouw ideeën vertalen en tot leven brengen. Boek een Graffiti Artiest!

Boek graffiti artist