Aquarel blog header

30 januari 2019 - door Ramon van Hilten

10 Tips om zelf een mooie Aquarel te maken

Aquarel, is voor jou als creatieveling vast geen onbekende term. Misschien heb je zelf ooit weleens een Aquarel gemaakt of staat dit nog op je To-Do lijstje? De kenmerkende frisse en heldere kleuren zorgen voor een grote populariteit van deze schildertechniek, maar tegelijkertijd kan het maken van een mooie Aquarel uitdagend zijn. Wij helpen je in deze blog op weg. We geven je 10 gouden tips om een mooie Aquarel te maken!

Wat maakt Aquarel zo bijzonder

Aquarel is een schildertechniek, maar deze schildertechniek onderscheidt zich op vele manieren van andere technieken in de wereld van schilderkunst. Bij aquarel maak je namelijk gebruik van speciale aquarel verf die je zelf verdunt met water. Door het te verdunnen met water wordt de verf daadwerkelijk lichter van kleur en substantie en dit zorgt voor prachtige heldere en frisse kleuren.

Daarnaast werk je bij Aquarel niet op een doek of canvas maar op een speciaal papier dat is vernoemd naar de schildertechniek. Dit papier heet “Aquarelpapier”. Er wordt op dit speciale papier gewerkt omdat bij aquarel de verf erg dun en vloeibaar is. Dit speciale papier neemt het water in de verf makkelijk op en zorgt er daarmee voor dat de verf snel opdroogt. Hierdoor loopt de dunne en vloeibare aquarelverf niet te lang uit.

Romina Veliz 735014 Unsplash

Aquarel is een schildertechniek die uitdagend is om onder de knie te krijgen. Bij Aquarel moet je namelijk ontzettend snel van hand zijn. De dunne en waterige verf kan snel in elkaar overlopen. Eenmaal opgedroogd is er geen weg terug. Omdat bij aquarellen de verf zo dun is, kun je fouten niet herstellen door er overheen te schilderen. Je blijft namelijk altijd de onderliggende laag zien. Dit is tegelijkertijd ook weer de charme van een mooie Aquarel!

De geschiedenis van Aquarel

Al ver voor de huidige jaartelling maakten mensen de eerste echte illustraties die we nu aquarel noemen. Bij oeroude muurschilderingen zijn namelijk dezelfde technieken en stijlen als bij aquarel aangetroffen. En daarom worden de oude grotschilderingen vaak gezien als de allereerste vorm van aquarel.

muurschildering aquarel

De eerste officiële aquareltechniek kennen we uit het jaar 100 na Christus snel na de uitvinding van papier in China. Papier werd in de 12e eeuw naar Spanje meegenomen door de moren en pas tientallen jaren laten kwam papier in Italië terecht. In Italië werd dit papier ontwikkeld tot het aquarel papier dat wij van vandaag de dag kennen. Aquarel werd een ontzettend grote rage, voornamelijk in Engeland waar veel grote schilders de aquarel techniek toepasten.

oud schilderij aquarel

Technieken en stijlen

Er wordt bij Aquarel vaak gezegd dat het één van de meest uitdagende schildertechnieken is en dat klopt eigenlijk wel. Je kan je fouten namelijk niet herstellen dus je moet alles van tevoren al hebben uitgestippeld. Je moet natuurlijk ook weten welke techniek je wil gaan toepassen Bij aquarel zijn er 2 soorten hoofdtechnieken. Dit zijn “nat op nat” en “nat op droog”. Vervolgens zijn er ook verschillende bijtechnieken die kunnen worden toegepast.

 • Nat op Nat. Bij nat op nat maak je het papier nat voordat je begint te aquarellen. Het vochtige papier zal ervoor zorgen dat kleuren makkelijker in elkaar gaan overlopen. Dit zorgt voor een wat vrijer aquarel schilderij waar de kleuren een beetje hun eigen leven beginnen te leiden.
techniek aquarel
 • Nat op Droog. De nat op droog techniek zorgt voor geheel andere effecten. Hier laat je het aquarel papier zoals het is en begin je gelijk met schilderen. De waterige verf zal nu een stuk sneller opdrogen en geeft je dus meer controle over jouw aquarel. Dit geeft je dus de mogelijkheid om een gedetailleerder aquarel te maken.

Naast deze 2 basistechnieken heb je natuurlijk vele overige technieken

 • Zout strooien in natte verf
 • Spatten in halfdroge verf
 • Spatten in droge verf
 • Met stokje lijnen omhoogtrekken vanuit natte verf
 • Wit uitsparen met maskeervloeistof
 • Over elkaar in natte verf
 • Over elkaar in droge verf
 • Snelle streek op droog papier
 • Krassen in natte verf
 • Wit uitsparen met kaars
 • Deppen in natte verf met tissue
 • Twee kleuren aanbrengen op plat penseel

Aquarel tekenen

Naast het schilderen van aquarellen heb je ook nog een techniek waarbij je aquarel tekent. Met speciale aquarelpotloden, krijtjes of stiften kun je prachtige resultaten vormen. Ook hier heb je twee hoofdtechnieken die je kan toepassen

 • De nat op droog techniek waar je eerst jouw kunstwerk tekent met de speciale potloden, krijtjes of stiften. Daarna maak je de gewenste vlakken nat met een in water gedoopt penseel. Bij deze techniek heb je meer controle over de tekeningen die je maakt. Je kan zo prachtige en gedetailleerde aquarellen maken. Het aquarel effect komt dan pas wanneer je water toevoegt aan het papier
aqaureltekenen
 • De droog op nat techniek waarbij je eerst het papier vochtig maakt en dan pas begint te tekenen. Omdat je eigenlijk tekent op water zullen de kleuren al snel vervagen en vermengen met elkaar waardoor er prachtige effecten ontstaan. Zorg trouwens wel dat je stevig papier hebt bij deze techniek want nat papier is erg kwetsbaar!

Thema’s

Uiteraard is elk thema geschikt om een aquarel van te maken. Wel zie je een aantal duidelijke trends: Botanisch, Dieren, Food en Mode zijn veel voorkomende Aquarel onderwerpen. Bij ArtPub hebben we een aantal veel voorkomende thema’s omgezet in een Aquarel Workshop waarbij je in 2 uur de basistechnieken van Aquarel zelf leert toepassen. Wij werken bij deze workshops in verschillende thema’s van botanische bladeren tot fleurige vlinders.

Als je zelf wilt aquarellen kan je natuurlijk alles kiezen wat je wilt, maar leg de lat niet te hoog voor jezelf. Zoals je al eerder hebt gelezen is aquarel namelijk een van de meest uitdagende schildersstijlen en bij aquarel is oefenen, oefenen en oefenen de key naar een prachtig meesterwerk.

thema's aquarel

Bekende Aquarel kunstenaars

Terwijl de meest grote kunstenaars werkten met olie- of acrylverf zijn er ook een aantal bekende namen uit de Aquarel scene.

Aquarel Wassily

Wassily Kandinsky:

Een kunstenaar uit Rusland en wordt door veel mensen gezien als een van de grootste kunstenaars van de 20eeeuw. Zo maakte hij in 1910 zijn eerste kunstwerk met aquarel.

Anders Zorn:

In de vroege jaren van de Zweedse Anders Zorn maakte hij prachtige en heldere aquarellen. Toch stapte hij later toch over op olieverf. Anders Zorn maakte vaak realistische portretten en kreeg daardoor ook internationaal succes. Anders Zorn werd één van de meest geprezen portretschilders van zijn tijd en is daardoor misschien ook wel één van de beste aquarel kunstenaars die er ooit zijn geweest.

schilderij anders Zorn aquarel
William turner aquarel

William Turner:

De Britse William Turner staat meer bekend om zijn prachtige olieverf schilderen maar hij mag zeker niet ontbreken in deze lijst. William Turner was namelijk in de 18eeeuw een van de eerste die werkte met het papier dat we kennen onder de naam “aquarel papier”. Hijheeft zo dus een hele wereld van aquarel geopend voor vele andere kunstenaars.

Huidige Aquarel Kunstenaars

Ook zijn er natuurlijk veel nieuwe en onbekende kunstenaars die prachtige aquarel kunstwerken maken en deze willen wij natuurlijk ook uitlichten. Zo heb je Ekaterina Mango die prachtige aquarel schilderijen maakt van haar favoriete vakantiebestemmingen en locaties. Ekaterina is zelf ook begonnen aan een prachtige kalender van allemaal prachtige aquarel kunstwerken.

Ekaterina Mango aquarel

Daarnaast mag Maja Wrońska niet ontbreken. Zij weet steden prachtig om te toveren in frisse en prachtige aquarel schilderijen. Zo heeft ze bijvoorbeeld van de skyline van Chicago een fanatisch aquarel meesterwerk gemaakt!

Maja Wrońska aqaurel

Aan de slag: Stap voor stap

Wil je zelf ook een keer gaan aquarellen, maar heb je geen idee hoe het moet en wat je nodig hebt? Om het jezelf makkelijker te maken hebben we dit even op een rijtje gezet

 • Allereerst natuurlijk een tafel. Dit kan iedere soort tafel zijn. Een keukentafel is daarom ook gewoon mogelijk. Wees niet bang dat deze vies wordt, want aquarel verf is ontzettend makkelijk weg te vegen met een doekje.
 • Dan heb je natuurlijk water nodig. Dit kan je gewoon in schone pot, een glas of beker doen. Kraanwater is gewoon perfect om mee te werken.
kwast aquarel
 • Daarnaast heb je van zelfsprekend verf nodig. Aquarel verf wordt verkocht in tubetjes en kan je halen bij bijna iedere knutsel- en schilderwinkel. Wij werken met de verf van Van Beek. Van deze verf heb je maar een klein beetje nodig, omdat je water toevoegt en daarmee de verf ontzettend verdund. De tubetjes lijken daarom in eerste instantie ook wat aan de kleine kant
palette aquarel
 • Het volgende wat je nodig hebt is een palette. Je kunt natuurlijk ook een plastic bordje gebruiken als palette maar maakt het mengen van de verf en het water wel een stukje lastiger.
 • Om te kunnen schilderen heb je penselen nodig. Goede Aquarel penselen zijn van Mattenhaar gemaakt en eigenlijk kan je met één goed penseel al je gehele aquarel schilderen. Je kunt variëren met de grootte van je penseel, maar dat hangt af van het kunstwerk dat jij wilt maken. Zorg wel dat je je penselen niet te lang buiten het water houdt want dan droogt de penseel op en hij is niet goed meer te gebruiken.
palette 2 aquarel
 • Als laatste papier. Zoals we al eerder hebben gezegd, gebruik je bij aquarel een speciaal soort papier genaamd “Aquarel Papier”. Dit papier is in allemaal verschillende soorten verkrijgbaar. Duur papier, goedkoop papier. Dun papier, dik papier etc. wij raden zelf een mooi en matte papier aan. Dit maakt het een stuk makkelijker voor beginners om mooie resultaten te krijgen.
materialen aquarel

10 Goude Tips voor een goede Aquarel

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt voor het maken van een aquarel kunnen we beginnen met schilderen. Maakt het jezelf niet te moeilijk en begin met het na schilderen van een makkelijk voorwerp. Zo kan je zelf trainen om steeds beter te worden in het schilderen van aquarellen. Regel 1 bij aquarellen blijft natuurlijk altijd “oefening baart kunst”. Daarnaast hebben we nog 10 tips om een goede Aquarel te maken:

Tips aquarel
 1. Zoek een formaat papier dat bij u past. De één wil graag groot werken de ander klein.
 2. Schilder onderwerpen waar je iets mee hebt. Je eigen theekopje, vaas of de mooie bloemen uit je eigen achtertuin. Of kies voor onderwerpen die je goed kent. Zoals de zee, het strand. Of de bomen bij jou in de straat.
 3. Denk eraan dat je geen voorwerp of onderwerp aan het na tekenen bent. Gebruik daarom de voorwerpen als inspiratie en probeer niet een letterlijke kopie te maken.
 4. Probeer workshops te volgen van kunstenaars die jou inspireren. Soms is een klein beetje uitleg genoeg om het vele malen makkelijker te maken.
 5. Schilder niet te snel en neem je tijd. Neem regelmatig afstand van je werk om te kijken wat tot nu toe het resultaat is en wat de volgende stap is.
 6. Aquarel is één van de moeilijkste schildersstijlen dus blijf volhouden en geef niet op als het niet direct lukt.
 7. Probeer met zo goed mogelijke materialen te werken. Ook zo maak je het makkelijker voor jezelf en de kwaliteit van je aquarel gaat ook omhoog
 8. Aquarel is makkelijk weg te vegen. Dus gaat het in het begin fout? Geen paniek! Pak een tissue en veeg de verf van je papier af. Zo kan je hetzelfde papier opnieuw gebruiken.
 9. Laat de verf goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Anders gaan de kleuren door elkaar heen lopen en krijg je misschien een ongewenst resultaat.
 10. Heb vooral plezier! Denk niet alleen aan een goed resultaat maar ook de leuke ervaring die je eraan overhoudt.
Meer weten aquarel

Meer weten of leren?

Wil je meer weten over aquarel of over wat wij te bieden hebben? Neem contact met ons op of spreek één van onze aquarel kunstenaars aan. Je kan je natuurlijk ook laten verrassen door één van onze nieuwe aquarel workshops te volgen.