Blogg

18 april 2019 - door Monique Pennings

8 verschillende manieren om met mixed media te werken

Wat is mixed media?

Mixed media wil zeggen dat je allerlei verschillende materialen en technieken door elkaar heen gebruikt. Je kunt dus verschillende ondergronden gebruiken, en verschillende materialen door elkaar gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld kant, stof, papier, karton, decoraties en deze bewerk je met bijvoorbeeld verf. Eigenlijk ben je dus nergens aan gebonden en kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan! Het is een leuke creatieve vorm, waarin vele technieken elkaar ontmoeten. Het is letterlijk een mix van allerlei materialen en media.

Welke materialen kan ik gebruiken?

Wij helpen je op weg! In deze blog vindt je 8 verschillende manieren waarom jij zelf aan de slag kan met mixed-media.

#1 Acrylverf en kranten

De bekende combinatie van krantenknipsels en acrylverf, wie kent het niet. Om een textuur te maken op een schilderij worden vaak krantenknipsels gebruikt. Hiermee wordt het schilderij op een bepaalde plek wat opgedikt, en vervolgens weer overheen geschilderd. Vaak heeft dit een leuk effect op haren of kleding. Experimenteren maar!

Krant

#2 Acrylverf, waterverf en houtskool of pastelpotlood

In dit voorbeeld is te zien hoe je houtskool kunt gebruiken als een hoofdmateriaal. Doordat de achtergrond gekleurd is met waterverf en Acrylverf, kun je diepte aanbrengen met een wit pastelpotlood. Eigenlijk gebruik je het papier net zoals Toned Paper, maar dan heb je de tinten zelf gemaakt. Bij dit soort werkjes kun je ook gebruik maken van een fohn om het verf te laten ‘druipen’. Dit voegt een beetje drama toe, en dat kan erg mooi uitpakken!

Marilyn Monroe  Mixed Media By Shawnie B

#3 Verf, wasco, lijm en een föhn

Misschien wel een van de makkelijkste mixed-media technieken, maar dat maakt het niet minder tof! Om dit toffe effect te creëren heb je maar een aantal middelen nodig. Pak een leeg wit doek en wasco krijtjes in verschillende kleuren. Plak deze aan de rand van het doek naast elkaar. Ga er met een föhn net zo lang overheen totdat de wasco smelt en naar beneden druipt. Natuurlijk kan je dit ook als basis gebruiken voor je schilderij, het effect is in ieder geval erg gaaf!

Fohn

#4 krijt, zout en een doorzichtig potje

Spreid wat zout uit op de tafel. Zorg dat je er iets onder legt zoals bijvoorbeeld een snijplak. Ga met het krijt over het zout heen en giet het vervolgens in een potje. Doe het nu met andere kleuren en zo gaat het maar door tot het potje vol is. Wat een kleurrijk kunstwerk!

Rainbowinjar1 0232

#5 Contour

Beplak bijvoorbeeld een karton of canvas met allerlei tijdschriften of knipsels in een kleur of meerdere kleuren die jij mooi vind. Bedenk vervolgens een leuk figuur wat jij terug wil zien in je werk. Teken dit over de collage heen en schilder vervolgens alle ruimte buiten de lijntjes in, en voila! Als je het te moeilijk vind om uit de losse pols een vorm over de collage heen te maken kan je er ook voor kiezen om bijvoorbeeld iets uit te printen en over te trekken. Je knipt het figuur dan gewoon uit en gaat met pen er helemaal langs tot de omlijning van het figuur erop staat.

Il 794Xn 367859416 J9Yd

#6 Kleurrijke pailletten

Door hele kleine pailletten in de vorm van een onderdeel van je schilderij te plakken, creëer je extra diepte en een levendiger schilderij! Probeer de vormpjes goed binnen de lijntjes te houden zodat de vlakken mooi gescheiden blijven.

Paill

#7 Kleine details

De kunstenaar heeft in dit schilderij met ontzettend veel verschillende materialen gewerkt. Hij heeft gewerkt met delen van sieraden (oa. balkons en grote koepel) , puzzelstukjes, delen van blikjes ( oa. ramen en luiken) en in een van de koepels pauwenveren. Door het gebruik van holografische effecten, is dit een schilderij met verrassingen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet! Dit kan jij thuis ook doen met allerlei kleine ''rommeltjes'' die rondslingeren in je huis. een kapotte sleutelhanger, een achterkantje van een oorbel, je kan het zo gek niet bedenken of het past wel ergens in je schilderij! Durf te experimenteren!

Image

#8

Het leuke aan Mixed Media is dat niks gek genoeg is. Heb je nog een oude nep roos liggen? plak hem op je canvas! Een dromenvanger die je niet meer mooi vind? Verf hem en plak hem erbij!

Mixed Media Planner Cover 1

Een Mixed Media workshop volgen bij ArtPub? Dat kan!

Klik hier voor alle mixed media workshops!