- Homepage
- Inspiratie
- Nieuws
- Hoe ontwerp je een inspirerende werkplek? – Interview met interieurontwerper Marlies Thomassen
16 november 2018 - door Ramon van Hilten
Hoe ontwerp je een inspirerende werkplek? – Interview met interieurontwerper Marlies Thomassen
Ons nieuwe kantoor!
Deze week zijn wij verhuisd naar ons nieuwe kantoor. Voor ons kantoor hebben wij onderzocht hoe interieur kan bijdragen aan een inspirerende werkomgeving. We hebben ons kantoor zo huiselijk en uitnodigend mogelijk ingericht. Volgens ons moet het kantoor een plek zijn waar je je thuis voelt en tot rust kan komen. Dit hebben wij proberen te bereiken door bijvoorbeeld veel planten in huis te halen. Een natuurlijke omgeving voelt namelijk vertrouwd. Dit zorgt weer voor rust in het hoofd en daarmee wordt creativiteit gestimuleerd! Zie hieronder het resultaat.
Interview met Marlies Thomassen
Tijdens ons onderzoek naar inspiratie voor ons nieuwe interieur, kwamen wij het werk van Marlies Thomassen tegen. Zij is succesvol interieurontwerper voor bedrijven. Ze heeft de 3-jarige opleiding Interieurvormgeving succesvol afgerond en parallel hieraan werkervaring opgebouwd in de sector. Dit jaar werd zij geselecteerd voor Driving Dutch Design. Ze weet hoe je ruimtes zodanig kan inrichten, dat het de productiviteit en werkplezier van de werknemers verhoogt. Wij hebben Marlies geïnterviewd, omdat we nieuwsgierig zijn hoe zij interieur onder handen neemt en wat voor tips zij heeft voor jullie
Werk- en meetingruimte voor PR bureau Grayling, ontworpen door Marlies.
Wat is jouw rol bij het ontwerpen van een werkplek?
Ik ben ervan overtuigd dat als jouw werkplek inspireert en je je echt betrokken voelt bij het merk of bedrijf, je je prettiger voelt en jouw werk veel beter kunt doen. Daarom ontwerp ik interieurs voor bedrijven waarbij ik de belangrijkste elementen van het bedrijf of merk vertaal naar een ruimte. Naast werkplekken kunnen dit ook vergaderruimtes, ontspanningsruimtes, lunchruimtes e.d. zijn. Hierbij kun je jouw eigen ideeën inbrengen. Uiteindelijk ontstaan hierdoor plekken waar je een merk of bedrijf duidelijk ervaart en waar je zin krijgt om te gaan werken!
Hoe draagt interieur bij aan een productieve werkplek?
Je kunt onderscheid maken tussen verschillende type werkzaamheden en de bijbehorende werkplek. Vraagt jouw werk veel concentratie, zodat je productief kunt zijn? Dan past hier een rustige werkplek bij met weinig kleurverschil. Kies een rustige kleur zoals wit als basis. Berg losse spullen op, zodat deze je niet afleiden. Zorg dat de omgeving van de werkplek ook rustig is, dus met weinig geluiden en dat je niet uitkijkt op een looppad of drukke straat.
Hoe kan je creativiteit verhogen door middel van interieur?
Dit kan op veel verschillende manieren en kan voor iedereen anders zijn. Voor een bedrijf kun je een flexibele indeling en dito meubels gebruiken. Je kunt ook spannender kleuren en vormen toepassen. Gebruik bijvoorbeeld eens andere meubels dan een standaard tafel met stoelen. Een voorbeeld hiervan kun je zien in mijn ontwerp voor een co-working space in Utrecht. Bij een werkplek thuis kun je beelden van inspirerende vormen, ontwerpen of plekken aan de wanden hangen, zodat die je bewust of onderbewust inspireren tijdens je werk.
Ontwerpschetsen voor co-working space in Utrecht.
Wat moet je vermijden bij het ontwerpen van een werkplek?
Functionaliteit gaat bij mij altijd boven de esthetiek. Dus vermijd dat iets er gaaf uitziet maar niet prettig werkt. Verder kun je het beste een rustig uitzicht vanuit je werkplek hebben. Vermijd zicht op bijvoorbeeld een looproute of drukke straat.
Puur praktisch: zorg ervoor dat je stoel, bureau en beeldscherm op de juiste hoogte staan ingesteld. Dit kan op lange termijn fysieke klachten voorkomen.
Wij zien dat werkplekken door de jaren heen steeds meer zijn veranderd. we zien steeds meer unieke werkplekken, wat betreft interieur. Waarom heeft dit zich zo ontwikkeld? Hoe denk jij daarover?
Tegenwoordig is een werkomgeving veel meer dan uitsluitend een plek om te werken. Er wordt meer aandacht besteed aan ruimte voor een spontane koffie, even informeel overleggen of ontspannen. Dit alles zorgt dat mensen zich prettiger voelen, zich minder snel ziek melden en hun werk beter doen. Iedereen profiteert dus!
Daarnaast bestaat er bij steeds meer bedrijven de behoefte om zich duidelijker te onderscheiden ten opzichte van andere soortgelijke bedrijven. Het interieur speelt hierbij een belangrijke rol: de identiteit van het bedrijf is terug te zien in het interieur waardoor er steeds meer unieke werkplekken ontstaan.
Hoe ziet een werkdag van jou als interieurontwerper eruit?
Ik besteed een belangrijk deel van mijn tijd aan ontwerpen waarbij ik teken met pen en papier, een proefmaquette maak of een ontwerp tot op de millimeter uitteken in een 3D tekenprogramma. Klanten kunnen tijdens dit ontwerpproces kiezen uit een aantal ontwerp varianten waardoor zij veel vrijheid hebben. Als een ontwerp in uitvoering is bezoek ik de werkplaats of locatie waar gebouwd wordt om te zien of de uitvoering naar wens verloopt . Ook besteed ik de nodige tijd aan Driving Dutch Design, het programma waaraan ik deelneem en waarbij ik mijn concept verder ontwikkel. En uiteraard besteed ik tijd aan het werven van nieuwe opdrachten waarbij ik na ga hoe ik potentiële klanten kan helpen om een inspirerende ruimte te realiseren.
Marlies Thomassen
Marlies heeft een aantal jaar commerciële ervaring opgedaan binnen het bedrijfsleven als inkoper en besloot in 2010 om te gaan doen wat zij het liefste doet: interieurs en meubels
ontwerpen! Zij heeft een 3-jarige opleiding Interieurvormgeving succesvol afgerond en parallel hieraan werkervaring opgebouwd
in de sector. Dit jaar werd zij geselecteerd voor Driving Dutch Design. Hierbinnen krijgen 23 talentvolle ontwerpers een jaar lang coaching door ABN AMRO, Beroepsvereniging van Nederlandse Ontwerpers (BNO) en Dutch Design Foundation met pitchpresentaties en een expositie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (20-28 oktober).
Benieuwd naar meer? Bekijk haar werk op www.marliesthomassen.nl of Instagram @marliestho