E81Bc1B9E3Ed189221D9D84D56082Ac2

27 juni 2018 - door Geraldine Vis

Welke schildertechniek lijkt jou het leukst?

Bij ArtPub zijn we continu op zoek naar inspiratie voor nieuwe workshops. Er zijn oneindig veel mogelijkheden! Wist je dat er alleen al in de schilderkunst tientallen manieren zijn om verf aan te brengen? In deze blog hebben wij een aantal van de leukste schildertechnieken voor jou op een rijtje gezet. Ontdek welke techniek jij het liefst zou willen uitproberen!

Aquarell

Aquarel

Aquarel is een populaire schildertechniek waarbij een schilderij gemaakt wordt door gebruik van waterverf op papier. Het lijkt misschien een makkelijke schildertechniek, maar het vereist veel concentratie en een trefzekere hand, vooral omdat fouten moeilijk te herstellen zijn. Aquarelverf is, in tegenstelling tot plakkaatverf altijd transparant. Deze transparantie geven de kunstwerken een zachte uitstraling.

Collage

Collage is een kunstvorm en techniek waarbij papier in stukken wordt geknipt of gescheurd en deze wordt opgeplakt op een stevig stuk papier of doek. De hergebruikte materialen zijn foto’s, pagina’s uit bladen, kranten, posters of tekeningen. Veel mensen voegen verf aan hun collages toe om meer diepte te creëren. Collage maken is een makkelijke techniek die toegankelijk is voor iedereen!

Bcd5Befddf2Dd33F0630D16B0A70C1B9
5E34738421E7941015De7B2141D65Ad1

Airbrush

Schilderen met airbrush is een unieke moderne techniek, waarbij je gebruik maakt van een spuit die werkt op lucht. Je hebt een kleine compressor nodig om de airbrush te kunnen gebruiken. De airbrush is een kleine spuit, maar toch kan deze diverse soorten inkt en verf verwerken. Door de kleine spuit, kan je heel gedetailleerd schilderen. Dit maakt je schilderijen extra realistisch.

Glaceren

Glaceren is een techniek waarbij je een transparant laagje verf aanbrengt op een dekkende verflaag die goed is opgedroogd. Door deze techniek kan je veel meer diepte creëren op een schilderij. De kleuren op je doek gaan er meer van leven. Dit komt doordat het licht door het glacis heen schijnt en weerkaatst op de onderliggende kleuren. Het lijkt dan ook alsof de kleur van het schilderij veranderd wanneer je het vanuit een ander standpunt bekijkt.

Oil Paint Glaze Recipe

Alla prima

Alla prima wordt ook wel Nat in Nat Schilderen genoemd. Bij deze techniek meng je je kleuren niet eerst op een palet, maar op het doek. Alle verflagen worden door en over elkaar aangebracht, zonder de lagen te laten drogen. Je krijgt hierdoor natuurlijkere overgangen en je hebt meer mogelijkheden om te corrigeren, omdat je de verf heel gemakkelijk kunt verplaatsen.

Ea4C929Aa732C82588D003B657047F3A 1
Bebafc0C9512E33Ca1F5A9Bcf9A7Ce2B

Materie schilderen

Bij materie schilderen werk je met materialen die je in je werk verlijmt. Hierbij meng je je verf met klei, zand, schuim, karton of andere materialen. De uitdaging is om deze materialen samen te laten smelten tot een geheel. Door te gebruik te maken van materialen krijgt je schilderij meer diepte en wordt het extra levendig!

Tamponeren

Tamponeren is een verftechniek waarbij de verf met een speciale kwast of spons in een kloppende beweging wordt aangebracht. Het is een erg speelse techniek, waarmee je in een korte tijd een mooi schilderij kan creëren.

831Bf53F93634Da1D553C8849A2F7615

Welke schildertechniek lijkt jou het leukst? Hou ons in de gaten, wie weet verschijnt jouw favoriet binnenkort op de agenda!