Vincent Van Gogh Vincent Van Gogh Starry Night C 1889 A G 14783398 0

16 november 2018 - door Ramon van Hilten

Recensie: Loving Vincent

Vincent van Gogh: schilder, impressionist en mysterie. Pas na zijn dood in 1890 werden zijn schilderijen razend populair. Tegenwoordig wordt hij erkend als één van de grootste schilders van de 19e eeuw, maar weinig fans van zijn kunst weten iets over zijn leven. Met de release van Loving Vincent, een biografische animatiefilm, wordt zijn levensverhaal verteld door middel van zijn kunst.


Het verhaal speelt zich een jaar na Van Gogh’s dood af. Een jonge postbode, Armand, moet de laatste brief van Vincent aan zijn broer bezorgen, maar komt er achter dat ook broer Theo overleden is. Armand vertrekt richting Parijs om onderzoek te doen naar de dood van de schilder, en in het proces leert hij over Vincent’s leven.

Loving Vincent 1200X600 C Default 1024X512

ArtPub’s review

Sinds het kijken van de trailer was ik erg benieuwd naar deze film. De trailer beloofde me een mix van werkelijkheid en fictie én ook nog een spannend element: heeft Van Gogh zelfmoord gepleegd of heeft iemand hem een handje geholpen? Alles bij elkaar genoeg reden om te gaan kijken.

Wat Loving Vincent uniek maakt, is het feit dat elk frame een geschilderd olieverfschilderij is. Dat betekent dat je in 1,5 uur tijd meer dan 65.000 geschilderde frames voorbij ziet komen. De frames zijn een combinatie van bestaande schilderijen, nieuw geschilderde werken en zwart-wit scènes. Dat levert een dromerige sfeer op die erg lijkt op Van Gogh’s eigen stijl.

De wervelwind van beelden doen je makkelijk vergeten dat er ook nog een verhaal te vertellen valt. Na afloop kwam ik tot de conclusie dat de beelden op zichzelf fantastisch zijn, maar dat de verhaallijn voor een ‘normale’ film te dun is. De kunst vertelt het echte verhaal - wat eigenlijk heel treffend is, als je er over nadenkt.

Conclusie
Visueel adembenemend, maar je merkt dat het verhaal weinig aandacht heeft gehad.
Loving Vincent is een kunstwerk op zichzelf en prachtig eerbetoon aan de Nederlandse schilder.