- Homepage
- Inspiratie
- Do it yourself
- Hoe je leven eenvoudiger en creatiever wordt met een Bullet Journal
16 november 2018 - door Ramon van Hilten
Hoe je leven eenvoudiger en creatiever wordt met een Bullet Journal
Inmiddels kun je er bijna niet om heen. De Bullet Journal! De boekenwinkels liggen er vol mee. Je hoeft Instagram, of Pinterest maar te openen en de meest prachtig vormgegeven Bullet Journals komen voorbij. Maar wat is een Bullet Journal nu precies? Wat kun je ermee en hoe moet je beginnen? We zijn voor jullie op onderzoek uitgegaan en zijn zelf een Bullet Journal begonnen. Wil je ook een journal beginnen of kijken of dit wat voor jou is? Lees dan snel verder voor onze tips en tricks.
Wat is een Bullet Journal en hoe is het ontstaan?
Volg het verleden, organiseer het heden en bereid je voor op de toekomst. Ryder Carroll, een ontwerper gevestigd in New York pakte deze uitdaging aan vanuit zijn notitieboek. In 2013 ontwikkelde Carrol de Bullet Journal, een analoog systeem ontworpen om een takenlijst, een dagboek, een notitieboekje en een schetsboek te organiseren.
Al je to-do lists, inspiratie en afspraken netjes in één boekje. Het systeem bestaat uit vier componenten:
Onderwerpen;
- Paginanummers;
- Korte zinnen;
- Bullets (aandachtspunten).
Een notitieboek met dotted papier vormt de basis van de Journal. Je kunt op deze manier gemakkelijk diagrammen en lijstjes tekenen.
Ryder Carroll
Als kind had Carroll er moeite mee om zich te concentreren en productief te zijn. Om zich beter te kunnen focussen, ontwikkelde hij het systeem gedurende meerdere jaren. Zijn doel was om notities te maken op een manier die zijn geest zou begrijpen. Een systeem dat flexibel genoeg is om met verschillende soorten inhoud om te gaan. Hij had korte uitbarstingen waarbij hij zich goed kon focussen, dus moest hij een manier bedenken om informatie heel snel vast te leggen.
Waarvoor kun je een Bullet Journal gebruiken?
Je kunt beter vragen waarvoor kun je het niet gebruiken. Het Bullet Journal systeem is heel flexibel en je kunt het voor van alles gebruiken. Gebruik het als een agenda aangevuld met inspirerende quotes en illustraties. Of gebruik de journal om doelen te stellen voor jezelf en de voortgang hiervan bij te houden. Denk hierbij aan afvallen, cursussen die je wilt volgen of films die je nog wilt bekijken.
Hieronder enkele tips en suggesties waarvoor je de journal nog meer zou kunnen gebruiken:
Boodschappenlijstjes
To-Do-List
Moodboarden
Projecten vastleggen en monitoren
Verhuislijst
Overzicht van je uitgaven of geld wat je gespaard hebt
Experimenteren met lay-outs
Verjaardagen bijhouden
Braindump
Weekmenu’s
Voedingsgewoontes
Wat heb je nodig?
Het allerbelangrijkst is een Bullet Journal. Ze komen in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Je kunt ook werken in een gewoon notitieboekje. We hebben gekozen voor een notitieboek met het kenmerkende dotted papier waar Bullet Journals zo bekend om staan. We kochten deze Bullet Journal bij de Action voor €1,99. Het leuke aan deze Bullet Journal is dat het niet alleen een leeg notitieboekje is, maar ook pagina’s heeft met voorbeelden hoe je een Bullet Journal kunt maken. Ideaal als je nog een beginner bent of inspiratie nodig hebt. Op deze manier kun je voor een kleine prijs ontdekken of het bijhouden van een Bullet Journal iets voor je is.
Je kunt dan altijd nog kiezen voor bijvoorbeeld een mooie leren variant van Leuchttrum. Het is vooral belangrijk dat de Bullet Journal goed bij jou past en waarvoor je het wilt gebruiken. Als je veel onderweg bent is het waarschijnlijk niet handig om een a4 formaat te hebben. Aan de andere kant is een kleine pocketformaat weer niet handig als je veel informatie kwijt moet. Om je Bullet Journal te vullen kun je diverse accessoires gebruiken. Denk hierbij aan stencils, stickers, paperclips, kaartjes, washitape, lintjes, envelopjes etc. We houden het bij een zwarte fineliner, liniaal en gelpennen.
Hoe begin je?
In essentie is het Bullet Journal een raamwerk voor het vastleggen van je ideeën. Hiermee kun je gemakkelijk zien wat er is gebeurd, organiseren waar je op het moment bezig mee bent en plannen voor in de toekomst. De Bullet Journal is bedoeld om bewuster om te gaan met je tijd en taken. Besteed alleen aandacht aan de dingen die belangrijk zijn. Als een taak niet belangrijk is hoef je deze ook niet op te schrijven.
Hier is een overzicht van het Bullet Journal raamwerk:
- Index – maak een index ofwel inhoudspagina op de eerste pagina waar je de titels toevoegt, zodat je ze later snel kunt raadplegen. Op deze manier wordt je journal overzichtelijk.
2. De Collecties – alles wat je toevoegt aan je Bullet Journal wordt gezien als een collectie. Dit zijn notities en andere inspiratie die met elkaar verbonden zijn. Ook de maandelijkse en dagelijkse logs worden gezien als collecties.
3. Snelloggen – dit is de taal waarin de journal wordt geschreven. Kort en bondig duidelijke notities maken. Wees specifiek met je woordkeuze en treed niet in details. Je Bullet Journal moet zo overzichtelijk mogelijk blijven
4. Migreren – dit betekent overzetten. Een taak kun je van de ene collectie naar de andere migreren. Ook het meenemen van alle belangrijke notities van de ene week of maand naar de volgende valt onder migreren.
Mag ik het framework aanpassen?
Dit framework is bedoeld als richtlijn en niet als regel. Aan de hand hiervan ben je instaat om een journal te beginnen en het vervolgens zo aan te passen dat het aansluit op je eigen behoeftes. Het is jouw Bullet Journal en je mag het vullen op de manier die je fijn vindt. Er zijn ook boeken beschikbaar die jou helpen bij het maken van een Bullet Journal of als je op zoek bent naar inspiratie voor je Bullet Journal.
We hebben zelf gebruik gemaakt van De Bullet Journal handleiding – Organiseer je Leven geschreven door Kelly Driemaker. Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je een Bullet Journal kunt beginnen met veel praktische tips. Ook kun je hier inspirerende handlettering voorbeelden vinden. Handlettering is een techniek die veel gebruikt wordt bij het maken van Bullet Journals. Op deze manier kan tekst op een inspirerende en overzichtelijke manier vastgelegd worden
Enkele andere inspiratiebronnen waar we onze tips en trics vandaan hebben zijn
- http://bulletjournal.com. Dit is de officiële website van de Bullet Journal. Hier kun je uitgebreid lezen hoe het systeem werkt.
- Een andere inspirerende blog is http://mylifeinabullet.com. Oprichtster Cristina laat niet alleen op haar blog veel zien maar ook op haar youtube-kanaal https://www.youtube.com/channel/UCDbfjlTzm8GJSOafKZgz7ig en haar instagram https://www.instagram.com/my.life.in.a.bullet/.
- Als je zoekt op “bullet journal” of “bujo” via google kom je ontzettend veel voorbeelden en kanalen tegen waar je voorlopig wel even mee vooruit kan.
Have fun met je Bullet Journal en tot de volgende blog!
Foto’s en voorbeelden: ArtPub